TRADER, IB DAN BROKER – Royfaizal Razali Chong XM

100

[TRADER, IB DAN BROKER]
.
IB bukanlah pekerja kepada broker. IB sepatutnya tidak memikul beban daripada kegagalan broker dan membiarkan namanya terpalit dengan broker sehinggakan nama beliau terjejas.. IB adalah agen yang terima komisen apabila memperkenalkan pelanggan kepada broker..
.
Sama juga apabila kita membeli sesuatu produk seperti produk mesin basuh atau penghawa dingin ker.. apabila kita bertanya kepada agen tersebut, kita akan tanya kalau produk ni ada masalah.. kat mana kita boleh baiki produk ni.. ada tak center berdekatan yang boleh kita hantar untuk baiki? ini lah soalan yang biasa kita tanya sekiranya melibatkan pembelian produk..
.
Tetapi apabila melibatkan broker.. kita sebagai pelanggan jarang pulak tanya IB kita.. kat mana boleh kita jumpa wakil broker sekiranya berlaku masalah? dengan siapa kita boleh bercakap dengan wakil broker? kalau saya nak tengok kewujudan broker.. di mana alamat dia?
.
Jadilah IB yang bijak, kita nak stay lama dalam industri ni.. broker boleh buka dan tutup dengan mudah.. yang kesian IB dikejar oleh pelanggan dan dituduh macam-macam sedangkan kegagalan broker ini tiada kena mengena dengan IB pun kan..
.
Dalam IB Development program saya.. saya akan terangkan risiko broker dan sebagai IB macam mana kita nak kurangkan risiko ini dan didik pelanggan anda supaya mereka kenal broker secara terus.. dan sekiranya berlaku kegagalan broker selepas ni.. mereka tahun dengan siapa harus mereka hubungi..
.
#IBbertanggungjawab
#xm
#satubrokersatustoploss

TINGGALKAN PESANAN